Tandläkare i Falun riskerar legitimation

Socialstyrelsen vill att legitimationen för en tandläkare i Falun dras in.
Tandläkaren har systematiskt brutit mot det regelverk som gäller, menar socialstyrelsen efter en omfattande utredning.

I maj i fjol fick tandläkaren en varning av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.
Den varningen gjorde att socialstyrelsen på eget initiativ startade en utredning om tandläkarens verksamhet.
I den utredningen har rader av experter hörts,och slutsatsen har alltså blivit att tandläkaren bör bli av med sin legitimation.

Socialstyrelsen konstaterar att tandläkaren bland annat dragit ut tänder på ett flertal patienter utan att ha ett diagnostiskt underlag för det. Det har i många fall handlat om tänder som varit friska, och som alltså dragits ut i onödan. Tandläkaren har bland annat samarbetet med en homeopat när det gäller bedömningarna.

Tandläkaren klandras också för att ha gjort stora kirurgiska ingrepp i käkbenet på patienter, trots att det diagonistiska underlaget varit begränsat.

Enligt socialstyrelsen har tandläkaren dessutom ordinerat mediciner på lösa boliner , bl a blodförtunnande medel utan att läkare först bedömt patienentens förmåga att koagulera, alltså få blodet att levra sig.

Sammantaget menar socialstyrelsen att tandläkaren varit - som man säger - ”grovt oskicklig” och brutit mot regelverket systematiskt och under lång tid.

Nu begär alltså socialstyrelsen att hälso- och sjukvårdsnämnden tar ifrån tandläkaren legitimationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".