"Orimligt att djurägare ska avvakta angrepp"

Regeringens förslag till ändring av Jaktförordningens paragraf 28 har kritiserats av jägare och fäbod-brukare i Dalarna. Enligt ändringen skulle man bara få försvara sin tamboskap från rovdjursangrepp om tamboskapen hålls inhägnad. Idag var moderaternas talesman i jaktfrågor, Bengt-Anders Johansson på besök i Mora.

- Jag tycker att det är helt orimligt att begära att en djurägare ska avvakta ett angrepp, vilket nu lagen kommer att kräva fortsättningsvis när det gäller icke inhängnade djur säger Johansson till Dalanytt.
Enligt Socialdemokraternas förslag till ändring av paragraf 28 i jaktförordningen skall djurägare få rätt att döda rovdjur som anfaller deras tamboskap, om tamboskapen hålls inhägnad.
För djurägare med fritt strövande djur, såsom fäbodbrukare och jägare med lösgående hund, så gäller den gamla regeln även efter socialdemokraternas ändring av förordningen.
Alltså att man får försvara sitt tamdjur mot rovdjur. Men inte direkt, utan först efter en andra attack.
-Man ska under alla omständigheter få ingripa innan angreppet är påbörjat säger Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".