Brott i skolor

Rektorn: Så fick skolan bukt med stölderna

1:43 min

Trenden verkar ha vänt: De många stöldbrotten har halverats på Dalarnas gymnasieskolor. I inslaget hör du hur Hagagymnasiet gjort för att nästan eliminera stölderna.

På Hagagymnasiet i Borlänge var det tidigare vanligt med inbrott i elevskåp och stölder av mobiltelefoner, värdesaker och datorer. Så är det inte längre, och rektor Maria Burtus berättar hur de lyckats med det.

Polisanmälda brott i Dalarnas gymnasieskolor

Hagagymnasiet i Borlänge. Skola. Gymnasieskola.
  • Totalt sett anmäls allt färre brott på gymnasieskolor i länet. Polisanmälningarna har minskat med ett 30-tal per år de senaste två hela åren. 
  • Men det sker ändå brott på skolorna. Det enskilda brott som polisen fått in allra mest anmälningar om är ringa stöld utan inbrott. Näst vanligast enskilda brott är skadegörelse (utom klotter) och cykelstöld. 
  • Åtminstone 80 fall av misshandel, alla kategorier, har anmälts på gymnasieskolorna sedan år 2015. Oftast handlar det om killar som har blivit misshandlade inomhus och där offer och gärningsman är bekanta med varandra.
  • Ett fåtal grövre brott har polisanmälts: tre våldtäkter, ett försök till våldtäkt, en grov mordbrand, tre fall av grov misshandel samt ett mord/dråp.  
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.