Projektet Ekokraft ett fiasko

För fyra år sedan fick Hedemora kommun 64 miljoner kronor av regeringen för ett stort miljöprojekt - Ekokraft. Kommunen och andra aktörer skulle dessutom skjuta till ytterligare 180 miljoner kronor.
Det skulle skapa nästan 400 jobb i Hedemora och dessutom innebära stora miljöeffekter. Radio Dalarna inleder i dag en granskning av Ekokraft. I en serie reportage ska vi redovisa var miljonerna hamnade och vad Ekokraft har presterat. I dag har vi facit till projektet Ekokraft och det är en dyster bild som tonar fram. För av de stora planerna och visionerna blev det inte mycket. Många av delprojekten hamnade i tidsnöd och några har fått läggas ner. Av de 400 jobb som Hedemora lovade regeringen blev det under projektperioden 107 årsarbeten. Ett årsarbete innebär att 1 person är sysselsatt under 1 år. Antalet bestående, riktiga, jobb blev 7. Inte ett enda nytt företag har startat tack vare Ekokraft. Av de 64 miljoner som Hedemora fick av regeringen har knappt 22 använts.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".