Husläkare får inte ta emot patienter från Dalarna

Patienter från Dalarna får inte längre lista sig hos den privata husläkare Peter Hellman i Hofors. Peter Hellman hävdar att Gävleborgs läns landsting har bestämt det. Men landstingets tjänsteman säger att det är Peter Hellman själv som har begärt att slippa ha dalapatienter listade hos sig.
Husläkare Peter Hellman har tidigare haft 270 personer från Dalarna listade som patienter på sin familjeläkarmottagning i Hofors i Västra Gästrikland. Men inte nu längre. I början av våren fick han besked av Gävleborgs läns landsting om att han inte längre fick ha några dalapatienter listade hos sig. Anledningen till att just husläkare Peter Hellman har så många patienter från Dalarna är att han är finsktalande. Det har gjort att finsktalande personer från framförallt Borlänge- och Faluområdet vill ha honom som sin husläkare. Peter Hellman menar att hans finsktalande patienter drabbas hårt av listningsförbudet eftersom det inte finns så många husläkare som kan finska. Flera av dom tycker att det är mycket tråkigt att de inte längre kan ha Peter Hellman som sin husläkare. Enligt tjänstemannen Sven-Åke Gustafsson på Hälso-och sjukvården i Västra Gästrikland så har Peter Hellman fel. Sven-Åke Gustafsson säger att Peter Hellman själv bad att dalapatienterna skulle sluta vara listade hos honom. Så ord står mot ord.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".