Falu Vetenskapscentrum stänger

Efter tio års verksamhet i centrala Falun har Falu Vetenskapscentrum nu beslutat sig för att avveckla och lägga ner sin verksamhet. Delägaren Lars Broman anser att verksamheten inte kommer att gå runt längre när Falu kommun har öppnat ett liknande vetenskapscentrum.
Falu Vetenskapscentrum har varit öppet i 10 år och under den tiden tagit emot 40 000 besökare. Men nu stänger centret. - Den främsta anledningen är ett Falu kommun har startat en konkurrerande verksamhet där man kommer att bjuda skolbarnen i Falun att komma gratis eller nästan gratis, säger Lars Broman, som är en av delägarna i vetenskapcentret. Falu kommuns satsning på vetenskap kommer att öppna i gruvområdet. Och Lars Broman tycker att det är konstigt att Falun drar igång en sån här satsning, samtidigt som det redan finns ett vetenskapscentrum i kommunen. - Utan något som helst samhällsstöd som vi har det nu, så kan inte vi konkurrera med det. Vi måste dra in pengar till hyra och andra kostnader även om vi arbetar ideellt. Nästa vecka stänger Falu Vetenskapscentrum. Men det populära planetariet blir kvar i Falun. Det flyttas till regementsområdet och förhoppningen är att det ska kunna monteras upp där. Övriga delar i vetenskapscentret har sålts till liknande verksamheter runt om i Sverige.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista