Islam diskuterades på seminarium i Falun

På måndagen hölls i Falun ett stort seminarium om islam och mänskliga rättigheter. Högskolan Dalarna och Västerås stift är två arrangörerna bakom diskussionerna på högskolan i Falun.
- I ett öppet och tolerant samhälle måste vi alla ta ett ansvar för att motverka fördomar och skapa realistiska bilder av vad det handlar om. Då är kunskap det bästa och det är jättebra att vi kan göra det i samarbete med högskolan, säger biskop Claes-Bertil Ytterberg. En annan av de som talade vid seminariet på högskolan var imamen Mezut Sakrak. Han jobbar mycket med ungdomar i Västerås, och han säger att han till viss del märker av negativa känslor mot muslimer. - Stämningen finns, fördomarna finns, men samtidigt finns förståelsen och när man har möjlighet att berätta om det så märker man att det blir positivt, säger iman Mezut Sakrak. På seminariedagen talade man också om "Konstruktioner av islam och dess konsekvenser för demokratifrågan". Ulrika Mårtensson, som är teologie doktor, var den som föreläste under den rubriken. - Tesen är att en viss typ av forskning om islam legitimerar en politisk policy gentemot muslimska stater där man faktiskt inte från västs håll stöder en demokratiutveckling, säger Ulrika Mårtensson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".