Orealistisk ansökan gav Ekokraftspengar

Hedemora kommun klarade inte av att genomföra de miljöåtgärder man lovat regeringen när man fick 64 miljoner kronor till jätteprojektet Ekokraft. Och frågan är vad som egentligen gick snett. Radio Dalarnas granskning visar att kommunen helt enkelt inte hade kunskap nog att kunna hantera ett så här stort projekt.
Per Jansson, kommunalråd i Hedemora, erkänner nu att det var en fullkomligt orealistisk ansökan som kommunen skickade in. - Det fanns inte realism i att kunna omsätta så mycket pengar som det här var på 2,5 år, säger Per Jansson. Han tror att den orealistiska ansökan beror på att de som skrev ansökan har räknat teoretiskt. Kommunchefen Ann-Katrin Sundelius säger nu att hon redan tidigt var bekymrad över att kommunen inte hade tillräckligt med kunskap för att hantera projekt i den här storleken. - Man kände en oro för hur vi skulle klara av att förverkliga det här. Om vi hade rätt kompetens, om vi förstod vad det handlade om ... Det var ju väldigt stora pengar det handlade om. Så här i efterhand så kan jag ju säga att vi hade inte tillräcklig beredskap för det här stora projeketet och vi hade inte kunskap om vad det innebar för kommunen, säger Ann-Katrin Sundelius Men enligt kommunalrådet Per Jansson var det tillåtet att misslyckas. - I från staten såg man det här som riskpengar. Det var pengar som man la ut med vetskap om att en del av de här projekten och idéerna aldrig skulle gå att genomföra, säger Per Jansson. Men det tillbakavisar miljöminister Kjell Larsson. - Så är det inte. När det blir stora avvikelser mellan vad man har lovat och vad man har åstadkommit så kommer staten att ta tillbaka en del av pengarna. - Alla kommuner ska ange realistiska mål och det innebär också att vi måste vara ganska tuffa när det gäller bedömningen av hur väl de kommuner som fått pengar har nått upp till sina löften, säger Kjell Larsson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".