Billigare att bo i villa än i hyresrätt

Det är billigare att bo i villa än i hyresrätt i Dalarna. Det visar en undersökning som idag redovisas i tidningen Privata Affärer, och som jämför bostadsvillkoren för en tänkt tvåbarnsfamilj.
Statistiken har tagits fram i samarbete med Hyresgästföreningen, och visar att hyresrätten är dyrare än villan i alla de dalakommuner som finns med i undersökningen; Avesta, Borlänge, Falun, Gagnef, Ludvika och Mora. Störst är skillnaden i Gagnef. Där kostar det drygt två tusen kronor mer per månad att hyra en femrumslägenhet på 110 kvadrat av det kommunela bostadsbolaget än att bo i en egen, normalstor villa. Villan i exemplet är en så kallad Sverigevilla från 1980- 145 kvadratmeter stor med en tomt på 700 kvadrat. Månadskostnaden är beräknad efter villans marknadspris i mars i år. Hyreslägenheten är alltså dyrare även i de övriga dalakommunerna i undersökningen. I Avesta är skillnaden nästan lika stor som i Gagnef - där kostar lägenheten i genomsnitt 5901 kronor per månad - vilket är 1900 kronor mer än ett hus. I Borlänge skiljer det minst mellan villa och lägenhet - men ändå är det drygt 900 kronor dyrare att bo i lägenhet. Enligt undersökningen är det bara i en av fem kommuner i landet som tvåbarnsfamiljen i exemplet bor billigare i en av det kommunala bostadsbolagets hyresrätter. I snitt är det ungefär 450 kronor billigare per månad att bo i villa, men i de sex Dalakommunerna i undersökningen är skillnaden alltså mellan två och fyra gånger större än så. De kommuner som inte finns med i undersökningen har enligt Privata affärer uteslutits på grund av att det statistiska underlaget varit för svagt när det gäller huspriserna. Differens kr/månad Riket genomsnitt -453 Dalarna -1338 Avesta -1971 Borlänge -904 Falun -1037 Gagnef -2086 Ludvika -1104 Mora -925 Fakta: Tidningen Privata Affärer
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".