I dag inleds i Svea Hovrätt det riksbekanta målet om björnen Untorparn.

Untorpsjägarna inför rätta i Svea Hovrätt

I dag inleds i Svea Hovrätt det riksbekanta målet om björnen Untorparn.
Fem personer som dömts till fängelsestraff för inblandning i jakten på den 30-åriga björnen kräver att bli frikända.

Untorparn som var den första björnen som radiomärktes sköts i augusti 2001 i Emådalen i Orsa.
En förundersökning om jaktbrott startade men två åklagare hann lägga ner den innan riksåklagaren beslutade att ta upp den på nytt efter en begäran från naturvårdsverket.
Fem män åtalades för att ha skjutit björnen vid en åtel, och det hände ett par månader efter det att naturvårdsverket förbjudit just åteljakt.
Männen nekade till att ha använt åtel och en annan stridsfråga när Mora tingsrätt i fjol våras behandlade målet var om naturvårdsverkets förbud verkligen kunde betraktas som en lag.
Men tingsrätten fann åtalet styrkt och dom fem männen dömdes alla till tre månaders fängelse, tre för grovt jaktbrott och två för grovt jakthäleri.

Alla fem överklagade domen och det gjorde också chefsåklagare Christel Anderberg. Minimistraffet för dom här brotten är nämligen 6 månaders fängelse, men tingsrätten nöjde sig med 3 eftersom det hade gått nästan tre år sen brotten begicks.
Och i dag startar alltså hovrättsförhandlingarna och dom pågår veckan ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".