Kräver strängare straff för rattfylla

Var tredje dag dödas en människa i Sverige på grund av rattfylleri. Men straffet för att köra rattfull är inte tillräckligt hårt. Det menar Ing-Britt Ryström, som är mamma till en idag 25-åring som för fem år sen invalidiserades svårt när han åkte med i en bil som kördes av vägen av en rattfull kompis. 50 timmars samhällstjänst blev straffet för föraren.

– Det är ungefär som att jobba gratis en vecka. Sedan är det färdigt. Jag tror inte att man kan känna att man har fått ett straff då, när man inte får göra något annat.

– Jag vet inte om det är rätt att sitta i fängelse, men att vara ute i samhället och jobba i 50 timmar, och sedan är det färdigt! säger Ing-Britt Ryström.

Helt förlamad
Ing-Britt Ryströms son Fredrik var precis fyllda 20 år när olyckan hände. Bilen gick av vägen och Fredrik skadades så svårt i huvudet att han aldrig har blivit riktigt riktig igen.

– Han är helt förlamad, han kan inte prata, han kan inte äta. Han kan absolut inte kommunicera, kan inte svara ja eller nej. Han sköts av assistenter dygnet runt, säger Ing-Britt Ryström.

Hennes recept för att stävja rattfylleriet är hårdare tag, det vill säga helt och hållet indraget körkort. På livstid.

– Ska man komma någonstans med det här måste man ju ändå visa att straffet är mycket, mycket högre. Då kanske man tänker efter en gång till innan man sätter sig vid ratten. Det kanske till och med ska vara så att när en sådan här olycka har skett så kanske man aldrig skulle få sitt körkort tillbaka.

”Hur kan lagen vara så?”
Som det är idag verkar det inte vara någon som helst rim och reson på hur folk döms menar Ing-Britt Ryström.

– Om jag nu tänker på vad som hände Fredrik, där blev ju domen 50 timmars samhällstjänst, medan jag kan läsa att någon som har skjutit ett lodjur får sex månaders fängelse. Hur kan lagen vara så? säger Ing-Britt Ryström.