Ekokraftpengar var röstfiske?

Det var valår 1998 när Hedemoras projekt Ekokraft fick 64 miljoner kronor av regeringen. Kanske var det därför Hedemora fick pengarna
Radio Dalarnas granskning av Ekokraft visar att hela det investeringsprogram där regeringen styrde miljöpengar till utvalda kommuner var ett taktiskt drag för röstfiske. Det hävdar i alla fall de två forskarna Eva Johansson och Matz Dahlberg på Uppsala Universitet. De kom fram till att det bara var kommuner med en stor andel osäkra väljare och kommuner med en jämn kamp mellan dom två politiska blocken som fick del av bidragspengarna. Allt för att regeringen skulle tippa vågskålen till valseger hösten 1998. Det skulle i så fall vara orsaken till att en kommun som Borlänge nekades pengar. Det här tillbakavisas av Miljöminister Kjell Larsson, men Hedemoras kommunalråd Per Jansson medger nu att det kan ha handlat om röstfiske, snarare än miljöhänsyn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".