Borlängebo dömd till fängelse

En 29-årig man från Borlänge har i dag dömts till tre och ett halvt års fängelse för grov misshandel, grov kvinnofridskränkning och olaga hot.
Och det handlar enligt tingsrätten om en svår våldsbrottslighet mot den kvinna som mannen varit förlovad med och bott tillsammans med.

Mannen anhölls i sin frånvaro i september och greps och häktades nästan en och en halv månad senare.
I dag har han fått sin dom för brott som gjort tiden från mars till och med maj i år till ett inferno för flickvännen.
Det handlar om sparkar och slag och dunkningar av kvinnans huvud mot golv och väggar. Vid ett tillfälle har mannen hållit en kudde över kvinnans ansikte och sen riktat en pistol mot hennes huvud och gjort en blindavfyring.

Hävdar att kvinnan ljugit för att få skadestånd
Den 29-årige mannen har hävdat att kvinnan ljugit om misshandeln och kränkningarna, bland annat för att hon skulle få skadestånd. Men tingsrätten tror helt och fullt på kvinnan och anser att åtalet också styrks av det som hennes anhöriga och nära vänner vittnat om.

Enligt rätten handlar det om en svår våldsbrottslighet och bland annat ser rätten särskilt allvarligt på kvävningssituationen med kudden och blindavfyrningen med pistolen. Det här är situationer som förutom smärta och panik också måste ha inneburit svår ångest för kvinnan, skriver tingsrätten i sin dom.

Fängelse och skadestånd
Fängelse i tre och ett halvt år blir alltså straffet för den 29-årige mannen, och domen omfattar också ett olaga hot mot kvinnans tidigare pojkvän.

29-åringen ska enligt domen också betala ett skadestånd på 143 000 kronor till den misshandlade och kränkta kvinnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".