Nischbanker får kritik

Så kallade nischbanker, det vill säga små uppstickare på bankmarknaden som till exempel Ica, har fått Leksands sparbank på krigsstigen. Christer Lundgren, VD för Sparbanken i Leksand, tycker att nischbankerna inte tar sitt samhällsansvar.
De senaste åren har det blivit allt vanligare med nischbanker. - Bankernas syfte är att medverka till ett samhällsbyggande, och då menar jag att här lyfter man bort ungefär 40 miljarder från den traditionella bankmarknaden. Christer Lundgren tycker att det ger de traditionella bankerna en svårare situation samtidigt som affärskedjorna får en billig inlåning. - Vi ska ju verka för att det blir bättre för våra kunder och för att bygden utvecklas. Nischbankerna konkurrerar ofta med att erbjuda sina kunder hög ränta på de insatta pengarna. Och nu bemöter traditionella banker som Leksands Sparbank det. - Vi har ju till exempel öppnat ett konto som heter Siljanskontot. Det är inte samma höga räntor som hos nischbankerna, men man måste se helheten. Vi erbjuder så mycket mer finansiella tjänster till kunderna, säger Christer Lundgren, VD för Leksands Sparbank.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista