Dalfolket vill inte flytta

Vi som bor i Dalarna vill väldigt gärna bo just i Dalarna. Det vet Länsarbetsnämnden som nu under våren gjort en boendeenkät med 2 000 slumpvis utvalda personer. Undersökningen är inte klar än, men Jan Sundqvist på länsarbetsnämnden säger att dalfolket trivs. - Man bor gärna kvar. Jag tror inte att det är många som vill flytta härifrån i dagens läge, säger Jan Sundqvist.
För drygt ett år sedan gjordes en undersökning för att ta reda på varför man flyttar in i länet och varför de som flyttar ut väljer att göra det. Nu vill länsarbetsnämnden gå vidare och undersöka varför de som bor kvar väljer att bli kvar. - Statistiska Centralbyrån säger att de flesta flyttar av sociala skäl. Men från Dalarna flyttar man av arbetsskäl. Storstadsregionerna har ju varit de stora vinnarna under de senaste åren. Det är där som tillväxten huvudsakligen har skett. Nu vill länsarbetsnämnden veta hur dalkfolket vill ha det. Vill vi att det ska satsas på vissa centralorter som till exempel Falun-Borlängeregionen, eller ska satsningarna fördelas i länet? - Om man får bedöma av tidigare undersökningar också så tror jag att man är mer solidarisk med hela länet i Dalarna än vad man är i andra län. I Västmanland är till exempel Västerås väldigt starkt, medan vi här har flera små centra. - Man är kanske lite mer konservativ här, kanske lite mer lokalpatriotisk, säger Jan Sundqvist. Och enligt Jan Sundqvist ser det bra ut för Dalarna framöver. - Efterfrågan inom offentliga sektorn kommer att öka vilket ju gör att glesbygdskommunerna kommer att få fler arbetstillfällen. Det ser väldigt ljust ut för länet inom en överskådlig framtid.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".