Projektpengar samlar ränta åt Hedemora

Bara en tredjedel av de 64 miljoner kronor som Hedemora kommun fick till miljöprojektet Ekokraft har använts. Radio Dalarnas granskning visar att det mesta har gått till utbyggnaden av fjärrvärme i Hedemora. Men en hel del har också betalats ut i arvoden till styrelsen i Ekokraft och framför allt till konsulter.
- Det blev mycket rabalder kring att vi hade konsulter involverade som kostade en del pengar. Det är ju egentligen inte något konstigt. Vi har inte den kompetensen, de resurserna inom kommunen att sitta och skissa på såna här projektansökningar. Så utan konsulten har det ju aldrig blivit något av det här, säger Ann-Katrin Sundelius, kommunchef i Hedemora. - Det är klart att man kan tycka att det var en del turer kring de här konsulträkningarna. Man kan tycka att det inte var tydligt vem det var som styrde projektet, vem det var som tog ansvar och det var väldigt otydligt 1998-1999, säger Ann-Katrin Sundelius. Styrelsen, med ordförande John Andersson och bland andra kommunalråden Gun Drugge och Per Jansson, har fått 158 000 kronor i arvode. 943 610 kronor har Ekokraft betalat i konsultarvoden. En stort del av det är VDn Lennart Janssons lön på 855 000 kronor, som också betalades som konsultarvode. - Där gled det väl iväg en del pengar. Det är inte någon hemlighet. Och då var kanske en del av de konsultarvodena befogade ändå, säger Ann-Katrin Sundelius. Men Ekokraft har tjänat pengar också. Eftersom så många delprojekt försenats eller lagts ner har endast 21,7 miljoner kronor använts av dom 64 miljoner kronor kommunen fick av regeringen. Det innebär att Ekokraft tjänar ränteintäkter på att projekt försenas. - Det ligger väl en 10-12 miljoner kronor på ett konto. Så det ligger ju och tickar ränta och det är ju våra pengar. Vi har inte använt räntan till någonting ännu, utan pengarna finns kvar på det kontot, säger Per Jansson, kommunalråd i Hedemora.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".