Få kvinnor i kommunala bolagsstyrelser i länet

Som vi har hört tidigare i dag är det ont om kvinnor i dom kommunala bolagens styrelser. Bara två av tio är kvinnor. Inte ett enda kommunalt bolag i Dalarna har en kvinnlig VD.

Det finns en enda kvinna i länet som ordförande för en kommunal bolagsstyrelse. Det är Gun-Britt Malmkvist i Ludvika.
- Jag tycker det är beklämmande att inte vi får chansen, herrarna vill gärna ha hedersuppdragen själva, säger Gun-Britt Malmkvist i Ludvika som är ordförande för både Ludvikahem och det kommunala Grängesbergs gruvor AB.

Sveriges Radio Dalarna har granskat dom kommunala bolagen i länet. Det finns nästan 40 stycken.
Styrelserna består av Lennart, Åke, Bertil, Sven och så vidare. Män alltså. Av dom över 300 styrelseledamöterna är mindre än 20 procent kvinnor. De flesta av dem är bara ersättare i styrelserna. Inte en enda VD är kvinna.

Den enda kvinnan på en ordförandepost är alltså Gun-Britt Malmkvist, som är ordförande för både Ludvikahem och det kommunala Grängesbergs gruvor AB. Typiskt manliga branscher kanske, eller hårda frågor som det heter på kommunsvenska. Men att kvinnor inte skulle vilja eller kunna hantera såna frågor är ett argument som Gun-Britt Malmkvist inte ger mycket för.
- Det tror jag inte ett dugg på, bakom allt det ”hårda” finns människorna och det är dom vi ska värna om, säger Malmkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".