Extrapengar till jul? Inte för vissa socialbidragstagare

Extrapengar till barnfamiljer - men inte för dem med socialbidrag

I oktober bestämdes att barnbidragen skulle höjas med 100 kronor per månad. Det höjda barnbidraget betalas ut idag. Men många barnfamiljer i Dalarna som samtidigt får socialbidrag kommer inte märka av den här höjningen. Vissa kommuner i länet räknar in höjningen av barnbidraget som inkomst, vilket gör att socialbidraget då istället blir lägre.

En av dom kommunerna som inte betalar ut extra barnbidrag till socialbidragstagare är Säters kommun.
- Vi har inte haft någon politisk diskussion i den politiska nämnden så vi kommer att jobba enligt de riktlinjer som finns, säger Marianne Trana som är socialchef i Säter.

Pengarna som betalas ut idag är ett retroaktivt bidrag för oktober, november och december. Men det är fler kommuner i Dalarna som har valt att göra som Säter och räkna hela höjningen av barnbidraget som inkomst. De barnfamiljer i till exempel Falun och Borlänge som får socialbidrag kommer inte heller att märka av höjningen av barnbidraget. Men vissa andra kommuner i länet har valt att göra ett undantag för den här utbetalningen. Det handlar bland annat om Smedjebacken, Malung, Rättvik och Hedemora kommun.
- Omsorgsnämnden har kommit fram till att vi inte skulle ta in det som en inkomst, säger Mohamma Maleki tillförordnad socialchef i Hedemora kommun.

Spelar det någon roll att det snart är jul?
- Vi vet att december är en dyr månad, och för att våra småttingar ska ha det bra så tycker vi att det är rätt att dom får behålla pengarna, säger Maleki till Dalanytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".