Kungsörnsbo plundrat i Malung

Ett kungsörnsbo i Malung har tömts på sina bon. I förra veckan gick miljöinspektören Göran Rönning ut för att kontrollera hur häckningen gått och då upptäckte han att boet var tomt.
- Jag tror att äggen hamnat i Tyskland eller något annat land hos någon speciellt intresserad samlare, säger Göran Rönning, miljöinspektör i Malung. - Örnhonan har ruvat så länge på de här äggen, det kan man se på häckningsplatsen, och äggen kan vara kläckta vid det här laget i någon bur hos någon uppfödaren. Uppfödaren säljer dem sedan till högstbjudande. Göran Rönning tycker att häckningsplatsen låg så till att det är osannolikt att tyskar eller andra utländska intressenter skulle kunna känna till den. - De måste ha haft hjälp från ortsbefolkningen eller från någon som känner till markerna och det känns inte bra. För att stävja att det ägg blir stulna igen har nu Göran Rönning undersökt möjligheterna att bevaka skogsbilvägarna med hjälp av satellitkamera eller webutrustning. - Det kan kanske bli aktuellt redan nästa år. Kan man få bilarna som åker på de här vägarna under örnarnas häckningtid så kan man få reda på vilka som utför de här kriminella handlingarna, säger Göran Rönning. Göran Rönning tror att det är den förändrade skogsindustrin som indirekt ligger bakom. Han menar att skogsindustrin har gjort skogen alltför lättillgänglig genom att köra upp skogsbilvägar. - De här skogsbilvägarna gör det möjligt för den här verksamheten att fortsätta. Jag trodde att den här verksamheten hade upphört för en tio-femton år sedan, men det är det tydligen inte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".