Solsken bra mot benskörhet

Idag presenterade ortopedkliniken i Mora och distriktsläkarna i norra och västra Dalarna ett nytt vårdprogram för att behandla benskörhet. Det är en sjukdom som framför allt drabbar kvinnor, och problemet med benskörhet växer med stigande ålder på befolkningen.
Det nya vårdprogrammet innebär att speciella team ska ta hand om patienter med benskörhet. Det ska resultera i bättre behandling, rådgivning och uppföljning av sjukdomen. Annika Braman Eriksson, som är distriktsläkare i Vansbro, säger att varannan kvinna drabbas av benskörhetsfraktur under sin livstid. I den norra länsdelen beräknas ungeför 600 frakturer per år bero på benskörhet. I hela länet handlar det om cirka 2 000 frakturer. Men det går att skydda sig mot sjukdomen. Det är enligt läkarna viktigt att röra på sig och att äta allsidig kost. - Och det är bra att vistas ute i solen. Den gör att vi tillgodogör oss D-vitamin på ett bättre sätt, och D-vitamin är viktigt för skelettet, säger Annika Braman Eriksson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".