Varje krona som du spelar av svågern efter att han fått årets julklapp är skattepliktig. Det enligt en dom som klubbades redan 1947.

Pokervinsten är skattepliktig

Årets julklapp, pokersetet, intresserar skatteverket.
För vad många inte vet är att varje krona man vinner av sina motspelare faktiskt är skattepliktig.

Varje krona som du spelar av svågern efter att han fått årets julklapp är skattepliktig. Det enligt en dom som klubbades redan 1947.
Det finns i lagtexten inte någon undre gräns utan skatteplikten gäller ner till sista kronan. Men bara lugn, för i myndighetens strävan verkar det inte ingå att driva in pokervinster på låt säga 70 kronor.
- Det är väll knappast av intresse för myndigheterna. Men om man skulle spela av sina jobbarkompisar hela månadslönen, säger kontrollchef Alf Pettersson på Skattekontoret i Karlskrona.

Men va är då chansen att skattemyndigheten faktiskt får reda på att man spelat till sig tiotusentals kronor i poker. Ja ett sätt är att myndigheten faktiskt ser att man har mer pengar än man rimligen borde ha tjänat genom jobbet och då ställer Skatteverket frågan, var kommer pengarna ifrån?
- Då har man svarat att man vunnit de här pengarna och man blir ofta förvånad när vi berättar att vinsten är skattepliktig, säger Pettersson.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".