Hästturism alternativ till lantbruk

Lantbrukare som lägger av med jordbruket, säljer korna och bommar igen ladugården borde istället satsa på hästar. Det tycker Anna Strömbäck, som arbetar åt bolaget Upplev landet i Sverge, som är ett dotterbolag till LRF.
Anna Strömbäck vill slå ett slag för hästen som en del i turismnäringen. Men det handlar inte bara om att använda hästen till vanlig turridning under en hel- eller halvdag. - Lönsamheten ligger i att man kan koppla till boende och mat så att man kan ta ut ett bättre pris. Och det är det inte många kan erbjuda idag. Framförallt kan man inte erbjuda ett boende med komfort, säger Anna Strömbäck. Hon menar att ett bra boende skulle locka äldre kvinnor med ridvana, en grupp som är beredda att betala för att få bo bra. Idag vänder de sig ofta utomlands istället för att kunna kombinera ridning med bra boende. Men det gäller att fånga in männen också, tycker Anna Strömbäck. - Man kan ju använda hästen som ett transportmedel på fisketurer i fjällen eller vandra med packhästar. Dessutom lockas många av ett annorlunda boende. - Att bo i lador, kvarnar och ombyggda ladugårdar är en uppevelse i sig som man skulle kunna utnyttja. Man kan ju sätta in bekväma sängar och ha hög standard på rum fastän de inryms i ett utrangerat stall eller lagård, säger Anna Strömbäck.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".