Dalarna i spetsen för miljöarbete

De som vill sälja varor och tjänster till offentliga sektorn i Dalarna måste vara miljövänliga. I ett gemensamt manifest idag på Världsmiljödagen förbinder sig den offentliga sektorn att ställa miljökrav i sina upphandlingar.
- Det ligger en oerhörd kraft i att man tillsammans gör en sådan här markering, säger Eva Kungsmark, ordförande i Länsstrategirådets grupp för hållbar utveckling, HUT-gruppen. Manifestet är ett led i arbetet att bli ett föregångslän i landet när det gäller omställning till ekologiskt hållbar utveckling. Dalarna är utsett till pilotlän i landet när det gäller miljö, och det här är något helt unikt i Sverige. Varje år omsätts minst tre miljarder kronor i länets upphandlingar. De som skrivit under manifestet hittills är: Avesta kommun Falu kommun Borlänge kommun Gagnefs kommun Hedemora kommun Leksands kommun Orsa kommun Säters kommun Kopparstaden AB Borlänge Energi AB Högskolan Dalarna Stora Tunabygden AB Försäkringskassan Dalarna Länsarbetsnämnden i Dalarnas län Landstinget Dalarna Länstyrelsen Dalarna Landstingsfastigheter Dalarna AB Gagnef Bostäder Dalatrafik Fler namn är på gång enligt Åke Persson på Länsstyrelsen. - Det skulle förvåna mig mycket om inte alla kommuner och myndigheter skriver på, säger Åke Persson. De som nu skrivit på manifestet förbinder sig att ställa miljökrav i upphandling av varor och tjänster. De har nu ett år på sig att ta fram en miljöpolicy som styr upphandlingen och att utbilda sig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".