Många smittas av Campylobacter i Dalarna

Trots att vi vet om riskerna med hantering av kycklingkött så smittas fortfarande många människor i Dalarna av magsjukebakterien Campylobacter.
Det visar nya siffror från smittskyddsenheten i Falun.

– Man får diare och ofta feber och även ont i magen och man  blir också längre sjuk av det här än av vanliga matförgiftningsbakterier, säger smittskyddssköterskan Bodil Petersen till Dalanytt.

Campylobacten är ingen vanlig magsjukbakterie utan räknas till dom allmänfarliga infektioner som ska rapporteras till smittskyddsinstitutet.

Under 2005 anmäldes 209 personer dit vilket är något fler än 2004 då 192 personer insjuknade. Bakterien finns bland annat i får och fläskkött men förknippas framförallt med kyckling, säger Bodil Petersen.

Precis som tidigare år blev dom allra flesta sjuka under sommarmånaderna 2005.
- Man hanterar mat under sommaren på ett mer primitivt sätt kanske när man är i sommarstugan eller i husvagnen, säger Petersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".