Stort motstånd mot utbetalningar till delägarna i Älvdalens Besparingsskog

Det ser ut att vara ett kompakt motstånd mot att betala ut mångmiljonbelopp i administrationsbidrag till delägarna i Älvdalens Besparingsskog.
Närmare 200 skrivelser som motsätter sig beslutet har kommit in till Länsstyrelsen.

Det här kan nog betraktas som något av ett rekord när det gäller antal överklagande i ett ärende. Närmare tvåhundra skrivelser, många av dem med flera undertecknade namn har kommit in till länsstyrelsen.
Det är den instans dit delägare i besparingsskogar kan klaga om de inte är nöjda.

Det var på jordägarstämman tidigare i höst som de stora delägarna fick igenom ett krav på att besparingsskogen skulle betala ut så kallade administrationsbidrag på sammanlagt  cirka tio miljoner kronor ur kassan. Vinnare är de stora delägarna som Bergvik skog och Korsnäs.
Men de små vill inte vara med på det här, de är rädda för att andra bidrag  till vägar och skogsvård ska försvinna istället.

Ännu har inga pengar betalats ut.
I första hand väntar man på ett eventuellt beslut om inhibition, det vill säga ett förbud mot att betala ut några pengar innan länsstyrelsen sagt sitt. Och oavsett vad länsstyrelsen kommer fram till kan man förvänta sig nya överklaganden innan det blir klart om de tio miljonerna i administrationsbidrag verkligen ska delas ut till delägarna i Älvdalens Besparingsskog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".