Opererade fel kota - nu får läkaren en varning

En man från Avesta blev för drygt två års en opererad för diskbråck på en ryggklinik i Mellansverige.
Men ingreppet gjordes i fel kota och nu får den opererande läkaren en varning av hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Vid en undersökning i datortomograf sommaren 2003 upptäcktes det att mannens ryggbesvär berodde på ett diskbråck.

I stället för att vänta på eventuellt operationstid på Falu lasarett valde han att få en remiss till den aktuella ryggkliniken i Mellan-Sverige. Därifrån hade han då fått veta att det fanns risk för bestående nervskador om han gick för länge med diskbråcket. Operationen utfördes i november 2003. Den opererande läkaren fann inget klart diskbråck men tolkade det som att bråcket gått tillbaka sen datortomografiundersökningen fem månader tidigare.

Men Avestabon blev inte bra och en magnetröntgen som genomfördes på Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby i mars i fjol visade att diskbråcket fanns kvar. Han opererades på nytt, den här gången i Falun, och då upptäckte man att det tidigare ingreppet gjorts på fel ställe, i fel kota.

Mannen anmälde den opererande läkaren på ryggkliniken i Mellansverige till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. I sin anmälan framhöll han bland annat att det felaktiga ingreppet inneburit minst fyra månaders onödig sjukskrivning.

Och läkaren får alltså allvarlig kritik av ansvarsnämnden. Han har genom att operera på fel nivå i ryggen varit oaktsam och inte fullgjort sina skyldigeter, menar nämnden. Felet är varken ringa eller ursäktligt, hävdar man och läkaren tilldelas nu en varning. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".