Sju års fängelse för våldtäktsman

I dag har Falu tingsrätt kommit med sin dom mot den 40-årige Borlängebo som åtalats för våldtäkt på två kvinnor i Mellsta-terrängen i Borlänge. Och det blev ett långt fängelsestraff för honom - sju år.

En morgon i september var dom två unga kvinnorna ute på en joggingrunda när dom stoppades av den nu dömda 40-åringen som var beväpnad med en luftpistol.

Mannnen hotade kvinnorna med pistolen och tvingade dom till sexuella handlingar som i åtalet rubricerades som grov våldtäkt.

I samband med huvudförhandlingen i november beslutade tingsrätten om en rättspsykatrisk undersökning av 40-åringen. Den visade att han inte led eller lider av någon allvarlig psykisk stärning och i dag kom alltså domen.

Mannen döms till sju års fängelse och fälls bl a för grov våldtäkt. Själv har mannen bara erkänt våldtäkt av normalgraden. Han har hävdat att han enbart siktat med pistolen mot marken eller mot kvinnornas ben.

Men tingsrätten anser att kvinnorna mycket trovärdigt berättat om vad som hänt, och finner det styrkt att det handlar om åtminstone tio dödshot som kvinnorna utsatts för, hot som gjort att dom känt dödsångest och därför är dom två våldtäkterna att betrakta som grova.

Enligt domen ska också mannen betala ett skadestånd på närmare 400 000 kronor totalt till dom två kvinnorna. 40-åringen är kraftigt brottsbelastad sen tidigare. Så sent som i juli i fjol dömdes han av Svea Hovrätt till fängelse i ett år och åtta månader för bland annat flera fall av sexuellt ofredande, rån och vapenbrott.

Dagens dom på sju års fängelse omfattar också ett sexuellt ofredande plus våld och hot mot tjänsteman, skadegörelse och narkotikabrott. Skadegörelsen har bestått i att mannen i häktet slagit sönder inredning för 60 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".