Smygfilmat samlag var förtal

Den 31-årige man från Avesta som smygfilmade ett grannpar som hade sex på köksbordet fick i dag sin dom av Falu tingsrätt. Mannen dömdes till 50 dagsböter för förtal.
Det var i maj i fjol som 31-åringen videofilmade grannparet som hade samlag i sitt kök med ljuset tänt och gardinerna fråndragna. Det är 7-8 meter mellan husen och filmningen gjordes från 31-åringens bostad med två fönster emellan. Det här fick det kärlekslystna paret reda på och polisanmälde mannen. Han åtalades misstänkt för grovt förtal. Enligt åklagaren bestod brottet i att mannen visat filmen för åtminstone sex personer och överfört den via Internet till ytterligare två personer. 31-åringen erkände vid polisförhören att det var han själv som stod bakom kameran, men vid tingsförhandlingen hävdade han att det var någon annan som filmade, någon han inte ville namnge. Men i sin dom i dag går Falu tingsrätt på åklagarens linje. Utgångspunkten för rättens bedömning är att ett samlag mellan två personer i deras eget hem tillhör privatlivets helgd. Den bild av grannparet som filmen förmedlar är nedsättande för dem, hävdar rätten, som menar att paret utsatts för missaktning. 31-åringen döms för förtal, men brottet bedöms inte som grovt eftersom filmen bara fått begränsad spridning. Påföljden blir alltså 50 dagsböter. Dessutom tycker rätten att mannen och kvinnan i grannhuset är berättigade till ett skadestånd på 5 000 kronor vardera för det obehag och den kränkning som det inträffade medfört.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".