Var femte moderat kandidat hos Kronofogden

Nästan var femte moderat riksdagskandidat i Dalarna har skulder hos kronofogden. Det visar Dalanytts granskning av valsedlarna inför höstans val.
Även andra partier har kandidater med skulder till kronofogdemyndigheten på sina listor, men det är hos moderaterna som andelen skuldsatta är störst. Dalanytts granskning visar att elva av de politiker som ställer upp i riksdagsvalet i valkretsen Dalarna har skulder hos kronofogden. Tillsammans är de skyldiga kronofogdemyndigheten 1,7 miljoner kronor. Det är bara socialdemokraterna och miljöpartiet som saknar skuldsatta kandidater på listan. Det är i stället centern och moderaterna som toppar statistiken över antalet skuldsatta. Fyra av centerns 25 kandidater har skulder till kronofogden. Men värst är alltså moderaterna - tre av 17 personer på deras lista, alltså nästan var femte kandidat - står som skuldsatta i kronofogdens register. Moderaternas ordförande i Dalarna, Bengt Andersson, vill inte kommentera Dalanytts uppgifter. - Vi undersöker inte våra kandidater på det sättet, säger han. Bengt Andersson kände inte till att flera av hans riksdagskandidater fanns hos Kronofogden. - Jag tycker inte att riksdagskandidater ska ha uppmärksammade kronofogdeskulder. Men Bengt Andersson säger också att han för egen del gärna skulle sätta ett kryss på valsedeln för en kandidat med skulder hos Kronofogden. Det kan finnas olika anledningar till att man hamnar där, anser han. - Det kan vara helt harmlösa skulder, och det kan vara allvarligare också, säger han. Antal skuldsatta kandidater i Dalarna Parti / antal kandidater / Varav skuldsatta v 18 / 1 s 20 / 0 m 15 / 0 c 25 / 4 kd 26 / 1 fp 20 / 2 m 17 / 3 Totalt 141 / 11
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista