Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Alltfler skogsägare vill få ett så kallat biotopskydd på marker som har så höga naturvärden att de bör skyddas från avverkning eller annan förstörelse.

Alltfler skogsägare vill ha biotopskydd

Alltfler skogsägare vill få ett så kallat biotopskydd på marker som har så höga naturvärden att de bör skyddas från avverkning eller annan förstörelse.
Men det är långt ifrån alla som kan få ett sådant skydd och på sina håll är årets pengar redan slut.

- Det är svårt att inrätta biotopskydd under 2006 på mitt distrikt mellersta Dalarna, först under 2007 eller 2008, berättar Magnus Hedspång som är skogsvårdskonsulent i Dala-Järna.

Om en skogsområde får biotopskydd så avsäger sig skogsägaren all rätt till avverkning för all framtid och får ersättning av staten i reda pengar.

Att många nu begär att få biotopskydd hänger ofta samman med att marken redan är utpekad som nyckelbiotop, det vill säga att den har höga naturvärden. Men en nyckelbiotop får man ingen ersättning för och man får åtminstone i teorin göra vad man vill med området.
Till exempel avverka den. Kruxet är att de allra flesta skogsbolag och skogsentreprenörer vägrar avverka nyckelbiotoper, alltså är skogen svår att sälja. Då är det bättre att få pengar från staten.
- Ja det är en del av skogsägarna som känner det på grund av olika anledningar, man behöver få en ersättning av staten, säger Hedspång till Dalanytt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".