Arbetslösheten under 3 procent

Utvecklingen på Dalarnas arbetsmarknad fortsätter att vara bra. Och nu ligger den öppna arbetslösheten under 3 procent av befolkningen
Det är länsarbetsnämnden som idag presenterar fakta om läget på arbetsmarknaaden under maj. De visar att knappt 5 000 människor var öppet arbetslösa och det motsvarar 2,9 procent av befolkningen. Det är 900 färre än i maj i fjol och knappt 600 färre än för en månad sedan. Av kommunern har Leksand den lägsta öppna arbetslösheten med 2,3 procent, därefter följer Säter med 2,4 procent. Men den bästa utvecklingen sedan i maj i fjol har Orsa haft. Då var arbetslösheten i Orsa 3,7 procent. Nu är den nere på 2,9 procent, och enligt arbetsförmedlingen i Orsa beror det på att det idag finns flera företag på orten som expanderar. Särskilt inom vården och tillverkningsindustrin finns det ett sug efter personal i Orsa. Långtidsarbetslösheten har också minskat. I maj hade 1 400 personer varit inskrivna på arbetsförmedlingen i mer än två år. Det är drygt 300 färre än för ett år sedan. När det gäller ungdomsarbetslösheten har det inte skett några större förändringar undet det år som gått. Drygt 900 personer under 25 år i länet har inget jobb för närvarande.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista