Kraftig ökning av omhändertagna barn

Besparingarna i Smedjebacken innebär att antalet omhändertagna barn, som behöver nya hem, har ökat från 5 till 28 barn på bara några år.
Det handlar om barn som av olika anledningar inte kan bo kvar i sin vanliga hemmiljö. Socialnämndens ordförande i Smedjebacken, Carin Runesson, säger till Dalanytt att det beror på kommunens besparingar. - Vi har tvingats sänka våra kostnader och ta bort verksamhet så har det mesta av vår förebyggande verksamhet fått stryka på foten, säger hon. Men att placera barn kostar mycket pengar. Att antalet omhändertagna barn ökat så mycket är en bidragande orsak till att socialnämnden i Smedjebacken går back med 5,1 miljoner kronor i år. Och enligt Carin Runesson finns det ingenting som talat för att antalet omhändertagna barn inte ökar ännu mer. - Jag tycker att det här är mycket mer allvarlig diskussion än att bara fundera över om socialnämndens budget kommer att hålla eller inte. Det handlar också om vilket samhälle vi har. Vart är vi på väg någonstans?, undrar Carin Runesson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista