Nytt polishus i Falun/Borlänge utreds

Polisen i Dalarna håller just nu på att utreda möjligheterna och förutsättningarna för att bygga ett nytt polishus mellan Falun och Borlänge. Orsaken är polismyndighetens dåliga ekonomi, och förhoppningen är att ett nytt hus ska kunna minska både lokal- och personalkostnaderna Till hösten ska utredningen om ett nytt polishus vara klar och om det blir aktuellt kommer huset att kunna stå klart någon gång under 2005/2006.
Polismyndigheten i Dalarna har en väldigt dålig ekonomi. Enligt prognosen kommer myndighetens utgifter att ligga 25 miljoner kronor över budget innan det här året är slut och till slutet av 2004 beräknas summan ha ökat till 38-39 miljoner kronor. Men rikspolisstyrelsen kräver att alla polismyndigheter ska vara i balans till 2004. Samtidigt ökar behovet av nya poliser. - Det är ett dilemma. Den här ekvationen går inte ihop och utan då får man titta på om det går att göra rationaliseringar, säger länspolismästare Matts Johansson. Och det är den dåliga ekonomin som gör att polisens utredningsgrupper nu tittar på tre olika sätt att minska myndighetens kostnader. En projektgrupp ska nu börja undersöka möjligheterna och förutsättningarna för att bygga ett nytt gemensamt polishus för Falun och Borlänge. Där ska den största delen av verksamheten kunna samlas, samtidigt som ska finnas kvar en del poliser i Falun respektive Borlänge. Förhoppningen är att ett nytt hus ska kunna minska lokalkostnaderna och kanske också minska antalet civilanställda. - För oss vore det rationellt därför att vi kunde få en utryckningsstyrka som utgick från ett ställe och vi kunde samla resurserna för utredningssidan där också, säger Matts Johansson. En annan projekt grupp ser över hur de civilanställda arbetar runt om i länet idag och dessutom ska Dalarna samverkan med Gävleborg när det gäller olika verksamheter som finns på båda myndigheterna som till exempel chefstjänster. Trots att polismyndigheten tittar mycket på det jobb som de civilanställda utför så är förhoppningen att ingen ska sägas upp. - Vi hoppas lösa det här genom naturlig avgång, säger Matts Johansson. Och polisverksamheten, den operativa verksamheten, kommer inte att påverkas. - Nej, det är inte meningen, säger Matts Johansson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista