Dag för de vilda blommorna

På söndag anordnas De vilda blommornas dag i hela norden, och så även i Dalarna. På åtta platser i länet anordnas blomstervandringar för de som vill följa med och lära sig mer om de drygt 1000 olika vilda blommor som finns i länet.
Initiativet till De vilda blommornas dag togs i Danmark, och det är Svenska Botaniska Föreningen som fångat upp idén här i Sverige. Här i länet är det Dalarnas Botaniska Förening som håller i arrangemanget. - Vi kommer att ordna åtta olika blomstervandringar på lika många ställen i Dalarna, säger Lennart Bratt vid Dalarnas Botaniska Förening till Dalanytt. Var och när exkursionerna äger rum kan man läsa på internetadressen dalarna.se. Lennart Bratt säger vidare att det har blivit allt viktigare att försöka få så många som möjligt intresserade av våra vilda blommor. Inte minst eftersom många av arterna har det ganska tufft. - I Dalarna finns det drygt 1000 olika vilda blomarter, och många av dom lever faktiskt på utrotningens brant, bland annat för att dom farit illa genom förändringar inom jord- & skogsbruket, säger Lennart Bratt. Och får han själv tipsa om en vandring värd besväret blir det i södra Dalarna: - Ett fint ställe är vid Stora Konnsjön i Avesta, där man, om man har tur, kan få se den mycket sällsynta fältgensianan!
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".