Idrotten drabbas av bingokrisen

Länets bingohallar har förlorat många kunder efter rökförbudet som infördes för ett halvår sedan och det är idrotten som drabbas. För det är idrottsföreningar som står bakom bingoverksamheten.

För idrottsföreningarna som står bakom bingon har pengarna från bingoverksamheten varit mycket välkomna pengar. De pengarna kräver inte någon motprestation, som till exempel lottförsäljning.

I Avesta har föreningarna inte fått någon utdelning alls den senaste tiden. I Falun har utdelningen halverats.

Bingon gick som bäst i Falun gav det 2 miljoner om året till idrotten. I fjol var det 1,2 miljoner och nu har det halverats. Den minskningen kom efter rökstoppet för ett halvår sedan.

Man skulle alltså kunna säga att rökningen gynnar idrotten. Lars Nordström, som är ordförande för Curlingklubben i Falun och medlem i Falun bingoallians, tror inte att det är så enkelt.

– Jag är inte säker på att det är det enda skälet, säger Lars Nordström.

Det är inte bara idrottens utdelningar som är i fara, utan också personalens löner.
Räddningen kan vara det statliga spelbolaget Svenska Spel som kan satsa nya friska pengar på bingohallarna. I höst tar de över bingohallarna i Avesta och Borlänge, och i Falun hoppas man på samma sak.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".