Stort skadestånd till felaktigt morddömd

En 22-åring man från Falun dömdes till sju års fängelse för inblandning i mordet i X-Teams klubblokal i Hosjö.
Han friades av hovrätten och satt alltså oskyldigt häktad i över ett år. Nu beviljar justitiekanslern, JK, honom 275 000 kronor för lidande.

22-åringen anhölls i april 2004 misstänkt för mord. Han var en i kretsen av Bandidos- och X-teammedlemmar som senare dömdes för mordet på en falubo i klubblokalen i Hosjö.
I februari 2005 dömdes 22-åringen för medhjälp till mord i tingsrätten, men i juli frikändes han av hovrätten. Då hade han varit frihetsberövad i över 14 månader och är berättigad till skadestånd.


Åklagare tycker inte att ska få något skadestånd. Utan påpekar att 22-åringen försökt undanröja bevis och försvårat utredningen. Åklagaren menar också att det var 22-åringens eget fel att han blev anhållen från början.

22-åringen själv har begärt nästan 1,5 miljon i skadestånd, eftersom han satt frihetsberövad så länge och eftersom det mediala intresset varit så stort.
I en tidning blev han till och med namngiven.
Justitiekanslern, som kom med sitt beslut i går, håller med om att ersättningen ska vara större än vad som normalt betalas ut. Han får 275 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".