40-åring överklagar våldtäktsdom

Det blir en fortsättning i Svea Hovrätt när det gäller de grova våldtäkterna på två kvinnor i Mellsta-terrängen i Borlänge i höstas.
I dag har den 40-årige gärningsmannen överklagat tingsrättens dom:

Den 40-årige mannen från Borlänge dömdes för tre veckor sen till 7 års fängelse för grov våldtäkt i två fall plus en del andra brott, bland annat skadegörelse. Mannen var den aktuella förmiddagen i Mellstaområdet i höstas beväpnad med en luftpistol.

Falu tingsrätt ansåg i sin dom att mannen med hjälp av pistolen våldtog kvinnorna. Enligt rätten utsattes kvinnorna för åtminstone 10 dödshot och därför bedömdes vildtäkterna som grova.

Mannen är erkänt våldtäkt men inte grovt brott.  I sin överklagan till hovrätten i dag hävdar han genom sin försvarsadvokat att han bara siktat med pistolen mot marken eller kvinnornas ben. Och han menar också att luftpistolen låg på marken under den sexuella aktiviteten.

Tingsrätten dömde också 40-åringen att betala ett skadestånd på totalt 400 000 kronor till dom två kvinnorna, men det tycker han är för mycket.
I sin överklagan vänder sig också mannen mot att han fällts för att  ha hotat och varit våldsam mot tre ordningsvakter i Borlänge. Och på den punkten vill han att hovrätten ogillar åtalet.
Och allt det här gör att mannen vill ha ett väsentligt nedsatt fängelsestraff.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".