Inget svar om Migrationsverket

Händelserna på Migrationsverket i Hedemora behöver utredas ytterligare.
Det konstaterar verket i sin internutredning om bland annat enhetschefen vid verkets kontor i Hedemora och den uppmärksammade bandinspelning som gjordes av en asylsökande veckan före jul

Enhetschefen skall i samtalet ha gjort flera kränkande uttalanden mot en asylsökande man, som har kraftigt nedsatt syn och är näst intill blind.
-Du skall se på mig när jag pratar med dig, var ett uttalande som hon gjorde till mannen.
Enhetschefen har uppgett att hon uttryckt sig hårdare än normalt. Detta på grund av att hon blev irriterad, när hon fick veta hur mycket mannen egentligen kunde se, och att han inte hade behov av flera av de insatser, som enheten hade gjort.
Hon säger också i rapporten att hon varken beter eller uttrycker sig på detta sätt i normala fall.
Utredarna anser att situationen i Hedemora är mycket komplex och vill att verket går vidare, för att få full klarhet i fallet.
Det har också kommit fram att det finns olika uppfattningar och motsättningar mellan personalen och deras syn på enhetschefens ledarskap och enhetens inställning till de asylsökande.
Vad som händer med enhetschefen i Hedemora är ännu oklart. Hon fråntogs sina arbetsuppgifter som chef i samband med att händelsen blev offentlig och har för närvarande ett utredningsuppdrag inom Migrationsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".