Bråkigt på McDonald’s på helgnätterna

Hamburgerrestaurangerna i länet verkar vara en osäker plats att befinna sig på om helgnätterna.
Radio Dalarna har granskat polisens statistik, och den visar att det är mycket vanligt med bråk på länets McDonaldsrestauranger.

Under förra året larmades polisen till någon av McDonald’s-restaurangerna i länet 149 gånger. Och över 100 polisanmälningar har gjorts.

Det handlar till exempel om misshandel, narkotikabrott och brott mot knivlagen. Till McDonalds i Ludvika, där Dick Gottberg är franchisetagare, fick polisen rycka ut 55 gånger i fjol.
– Det kan vara ganska stökigt på helgnätterna, och när det kommer mycket fulla gäster samtidigt kan det vara påfrestande för personalen, säger Gottberg till Dalanytt.

Ingen av Dalarnas McDonaldsrestauranger har ordningsvakter på plats. Det är, den ofta unga, personalen som får ta stöten. Yngve Stengård är regionalt skyddsombud på Hotell- och restaurangfacket i Dalarna.
– Dom måste ordna säkerheten för personalen, dom måste ha vakter eller så får dom stänga tidigare. Men om det är en risk för liv och hälsa för våra medlemmar på arbetsplatsen så kan stänga arbetsplatsen, säger Stengård till Dalanytt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".