Rätt mot A-kassan - till slut

En segsliten strid mot A-kassan är nu över för Emma Baggens från Gagnef. Efter många turer har nu regeringrätten gett henne rätt till arbetslösersättning.

I slutet av maj 2002 blev Emma Baggens klar på ekonomiprogrammet på Högskolan i Borlänge. Hon anmälde sig då som arbetslös eftersom hon inte fick något jobb. Hos A-kassan fick Emma veta att hon kunde studera en 5-poängskurs i organisation och ändå få ersättning och därför fortsatte hon att studera.

Men så blev det inte. Eftersom Emma studerade beslutade A-kassan att hon inte skulle få någon ersättning eftersom hon inte var arbetssökande när hon studerade. Och efter det har det blivit en hel del turer.

Emma överklagade beslutet och fick rätt i länsrätten. Den domen överklagade i sin tur A-kassan till kammarrätten, och där upphävdes länsrättens dom. Men Emma gav sig inte utan gick vidare till regeringsrätten, och den har nu sagt att Emmas heltidsstudier var avslutade och hon var i lagens mening arbetsssökande sommaren 2002.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".