TBC-sjuk flicka riskerar utvisning

En kurdisk familj riskerar att utvisas ur Sverige trots att ena dottern är sjuk i tuberkulos och mamman har drabbats av diabetes. Utlänningsnämnden menar att familjen trots det inte har tillräckligt starka skäl för att stanna i Sverige.
Gunilla Öhrn jobbar i Svenska kyrkan i Borlänge, och hon kom i kontakt med den utvisningshotade familjen för ett par år sedan. Familjen har levt under jorden i två år, sedan utlänningsnämnden avslog deras begäran om att få stanna i Sverige. - Det är en turkisk-kurdisk familj som har varit utsatt för samma sak som vi har pratat mycket om när det gäller Fadime, att man utnyttjar kvinnor i krigsföringen för att komma åt andra. Några av familjens barn har anslutit sig till PKK och då blir militärpolisen intresserad av att få tag på dem och utnyttjar familjen på de mest skändliga sätt för att göra det, säger Gunnilla Öhrn Delar av familjen har flytt till Sverige. Det är mamman, som är 55 år, två döttrar som är 21 respektive 26 år och en 27-årig son. Gunilla Öhrn kämpar nu för att få utlänningsnämnden att ändra sig. Hon tycker att det är orimligt att en TBC-sjuk kvinna och en diabetessjuk kvinna ska skickas iväg från Sverige till en osäker framtid i Turkiet. - Jag tycker att man inte tänker på konsekvenserna. Mamman är svårt sjuk i diabetes, pojken har inte gjort militärtjänst och ena dottern har TBC. Hur ska de överleva utan mediciner? Tar inte dottern sin medicin kan hon börja sprida en resistent TBC som är mycket svårbehandlad. För kurder finns ingen bra sjukvård i Turkiet. Jag skulle vilja veta den som kan garantera en sådan sjukvård. För tre år sedan beslutade Migrationsverket att familjen skulle utvisas, och ett år senare avvisade utlänningsnämnden familjens överklagan. Men familjen har fortsatt att kämpa och den 7 juni kom så samma besked från utlänningsnämnden - familjen ska utvisas ur landet. Men Gunilla Öhrn tänker inte ge upp. - Vi måste ju fortsätta kämpa. Ger vi upp nu så deltar vi i att vi selekterar människor. Vissa får överleva och vissa får det inte, det kan inte jag acceptera, inte så länge det finns något att göra, säger Gunilla Öhrn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".