Många kvinnor jobbar deltid ofrivilligt

Inte ens varannan kvinna i länet jobbar heltid. Men snart kan det bli aktuellt med en lag som säger att alla har rätt till en full tjänst. I två kommuner av 15 i Dalarna finns det redan ett beslut på att alla inom kommunen som vill, ska få en heltidstjänst innan 2008. Men trots det så är det många som ofrivilligt jobbar deltid.

De flesta deltidstjänsterna finns inom traditionella kvinnoyrken som till exempel inom hemtjänsten. För att ändra på det här, har två kommuner i Dalarna tagit beslut på å erbjuda alla som vill en heltidstjänst.

I Borlänge och Säter finns beslut på att alla fastanställda inom kommunerna ska få en heltidstjänst innan år 2008. I övriga 13 Dalakommuner finns bara rekommendationer på att heltidsanställa.

De senaste två åren har runt 120 personer i Borlänge som jobbar inom vård och omsorg, fått heltidstjänster. Men fortfarande är det många som vill jobba fullt, men som inte får det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".