Lugn sommar väntar BB i Dalarna

Det väntas inte bli någon större rusning till länets förlossningskliniker i sommar. Runt 600 barn beräknas födas på klinikerna i Falun eller Mora under juni, juli och augusti, och det är normala siffror enligt Inga-Lill Westman, överläkare på Falu lasarett.
I och med att antalet förlossningarna väntas ligga på en normal nivå så kommer också personalen att kunna ta ut sina semestrar som planerat. - Vi minskar antalet barnmorskor i varje pass på vardagar med en barnmorska, men det är samma bemanning som vi haft under många år, säger Inga-Lill Westman, överläkare på Kvinnokliniken i Falun. I exempelvis Stockholm är det väldigt trångt på förlossningsavdelningarna, men Inga-Lill Westman tycker inte att det har lett till att många har sökt sig till Falun istället. - Enstaka förfrågningar har vi, men inga större mängder. Men det kan ju hända att det ändrar sig eftersom det har blivit mer diskussioner om det. Och jag såg redan i år att vi har ganska många fler som inte är från länet, men som är förlösta hos oss jämfört med tidigare, säger Inga-Lill Westman. Karin Holmats är gravid i åttonde månaden. Hon är bosatt i Stockholm sedan många år, men har rötterna i Dalarna, och hon är en av de som vänder hemåt i sommar för att föda barn. - Vi vet att när vi kommer till Dalarna så kommer vi att få stanna på förlossningsavdelningen och BB och inte bli hemskickad efter ett dygn som förstföderska. Vi har möjlighet att stanna i tre dygn om det behövs och det känns väldigt skönt, säger Karin Holmats. Dalarnas Län visar för övrigt en positiv födelsetrend under första halvåret 2002 jämfört med motsvarande period förra året. Fram till och med 11 juni hade 861 barn fötts i länet, att jämföra med 784 barn under samma tid 2001.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".