Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Männen dominerar vallistorna

Om höstens riksdagsval skulle sluta likadant som förra valet skulle dalabänken bli mer jämställd än idag. Då skulle det nämligen sitta fem kvinnor och sex män från Dalarna i Sveriges Riksdag. Det är en kvinna mer och en man mindre än tidigare. Men Dalanytts granskning visar att det fortfarande är männen som dominerar Dalarnas riksdagslistor. Minst jämställd är folkpartiets lista.
Nästan sex av tio kandidater på dalapartiernas riksdagslistor är män. Och det trots att både socialdemokraterna och vänsterpartiet presenterat listor där fördelningen män/kvinnor är 50/50. Även miljöpartiet och centern har presenterat listor med en könsfördelning som skulle kunna kallas varannan damernas. För miljöpartiet kandiderar åtta män och sju kvinnor, och på centerns lista finns 13 män och tolv kvinnor. På kristdemokraternas, moderaternas och särskilt folkpartiets dalalistor är det däremot sämre med jämställdheten. Kristdemokraterna har en fördelning mellan könen som liknar den som gäller för alla de sju partierna ihop - alltså drygt 40 procent kvinnor. Av moderaternas 17 kandidater är bara sex stycken kvinnor. Men det är folkpartiet som presenterar den minst jämställda listan i Dalarna. Partiet skulle behöva fördubbla andelen kvinnor för att nå varannan damernas. På folkpartiets riksdagslista är nämligen bara 25 procent av kandidaterna kvinnor. Folkpartiet ligger därmed långt ifrån en kandidatfördelning som speglar befolkningen, om man tittar på just fördelningen mellan könen. I Dalarna finns nämligen något fler kvinnor än män. Enligt Statistiska Centralbyrån bestod Dalarnas befolkning till 50,2 procent av kvinnor i slutet av förra året.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".