Satsning på kvinnor inom stålindustrin

Det behövs fler kvinnor i den mansdominerade stålindustrin. Därför börjar nu ett tre år långt arbete som branschen gör för att stärka kvinnors positioner inom industrin.

Med hjälp av ledarskapsutveckling, erfarenhetsträffar, byggande av nätverk och experthjälp ska kvinnornas positioner stärkas. Men det viktigaste är att gå till grunden och få unga kvinnor att välja yrken inom industrin. Anledningen till att branschen är så mansdominerad beror mycket på traditioner.
Det tror Kristina Torsell som är produktionstekniker på SSAB.
– Man tror att det är oljigt och smutsigt, säger hon och tycker det är bra att som kvinna jobba inom stålindustrin.

På SSAB i Borlänge är ungefär 16 procent av de anställda kvinnor. Camilla Emanuelsson jobbade tidigare inom handelsområdet, men sadlade om och blev linjeoperatör. Hon tror att det finns många fördomar om yrket bland unga kvinnor.
– Jag tror att det är många som inte törs att söka sig till mansdominerade yrken, vi behöver en lite push, säger Camilla Emanuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".