Gruvchefer åtalas för dödsolyckan i Garpenberg

I dag åtalades förre områdeschefen för Garpenbergsgruvorna, Ulf Marklund, och en annan gruvchef där för arbetsmiljöbrott i samband med den rasolycka som krävde en gruvarbetares död för drygt 2,5 år sen.
Söndagen 17 oktober 1999 inträffade ett omfattande ras i Garpenbergsgruvan och en gruvarbetare hamnade under rasmassorna. Det tog flera månader innan räddningsmanskapet kunde ta sig fram till den instängda maskinen och den döda gruvarbetaren. Arbetsmiljöinspektionen riktade i sin utredning av olyckan, som blev klar förra året, stark kritik mot Boliden Mineral och pekade på flera brister i organisationen för arbetsmiljön. Den kritiken har kammaråklagare Katarina Tullstedt i Västerås tagit fasta på. I dag åtalades alltså förre områdeschefen vid Garpenbergsgruvorna, Ulf Marklund, och en annan gruvchef för arbetsmiljöbrott. Åklagaren anser att det fanns många tecken på att risken för ras vid olycksplatsen var stor. Sprickor i berget och i den fyllskiva av cement som fanns i gruvorten visste gruvledningen om, men man hann aldrig sätta in åtgärder före olyckan. Dagen efter olyckan var mätningar av rörelserna i berget inplanerade. Incidenter som fallande sten, och buller och brak i bergrummet rapporterades inte vidare i organisationen. Åklagaren pekar på att de två cheferna hade ansvaret för arbetsmiljön. De två cheferna har underlåtit att systematiskt planera, leda och kontrollera verksamheten, skriver åklagaren i stämningsansäkan. Bristerna har medfört att man vid arbetet inte haft någon samlad bedömning utav risken för ras. Åklagaren yrkar vid sidan om dom två gruvchefernas ansvar att Boliden Mineral åläggs en företagsbot på en miljon kr.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".