Hårt arbete i vården ska löna sig

Problemen med långa vänteköer och svårigheter att locka och behålla kvalificerad personal inom vården skulle kunna lösas genom mer självbestämmande. Det tycker iallafall Leif Hernefalk, verksamhetschef för ortopediska kliniken Falun-Avesta-Ludvika.
Leif Hernefalk vill att den ortopediska kliniken får ett tydligt uppdrag med klara riktlinjer och en egen budget där eventuellt överskott inte går tillbaka till landstinget utan till personalen på avdelningen. Leif Hernefalk menar att det idag saknas "morötter" för personalen inom vården. Jobbar man hårdare får man ingenting annat för det än mer arbete. Han vill att ortopediska kliniken blir en självbestämmande enhet, ungefär som ett bolag, med ett klart formulerat uppdrag och en egen budget och möjlighet att själv fatta beslut om förändringar inom verksamheten. På så vis skulle personalen känna sig mer delaktig och det skulle bli lättare att rekrytera ny personal, menar han. Trots att Leif Hernefalk själv inser att förslaget är djärvt tror han att tiden är mogen för en förändring i den här riktningen. Han menar till och med att det är bråttom.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".