Fängelsestraff för att förskingrat en miljon

Den kvinna som åtalats för att ha förskingrat drygt en miljon kronor från Metalls avdelning 63 i Borlänge fick idag sin dom av Falu tingsrätt.
Kvinnan är skyldig till grov förskingring menar tingsrätten och dömer kvinnan till fängelse i ett år och två månader.

Den åtalade kvinnan jobbade på kontoret hos Metalls avdelning 63. Bland annat hade hon ansvaret för en sjukfond inom avdelningen. Fonden har funnits sen 50-talet och ger medlemmar som jobbar på järnverket i Borlänge ett extra försäkringsskydd utöver det som samhället bidrar med.
Vid olika tillfällen från år 2000 till maj 2004 försvann drygt 1 miljon kronor ur fonden.
Kassören på avdelningen upptäckte att allt inte stod rätt till, och efterhand riktades brottsmisstankarna mot den kontorsanställda kvinnan.
Kvinnan har i rätten nekat till att medvetet tagit pengar från fonden. En del av felaktigheterna kan möjligen bero på att hon slarvat och gjort fel hävdar hon.

Tingsrätten bedömer dock att felaktigheterna skett avsiktligt och skriver i sin dom att ett stort svinn ur kassan inte borde kunnat uppstå utan att den ansvariga kvinnan upptäckt det, och att det mesta pekar på att kvinnan har förskingrat pengarna.

Förutom straffet på ett år och två månaders fängelse ska kvinnan också betala tillbaka ett skadestånd på drygt en miljon - alltså dom förskingrade pengarna - till sjukfonden.