Löneprotester fungerade i landstinget

Ledningen för hälso- och sjukvården i Dalarna har gått ut med direktiv om att personalens lönehöjningar inte får bli större än tre procent per år. Men nu har landstinget efter protester från bland annat facket och verksamhetschefer backat och tagit tillbaka det budet.
Ingvar Lindborg är vice ordförande för SKTF i Dalarna och har suttit i förhandlingar med hälso- och sjukvårdsstyrelsen sen första april, och han är en av dom som har protesterat mot 3 procent-taket. -Det här gav effekt och igår fick vi till förklaring att det här inte är ett absolut bud utan man är beredd att gå högre än tre procent, säger Ingvar Lindborg, vice ordförande i SKTF i Dalarna. Beskedet om att löneökningarna kan bli större än tre procent för vissa grupper nådde Ingvar Lindborg i fredags, och förhandlingarna för SKTFs medlemmar har nu skjutits upp till hösten. Enligt Ingvar Lindborg är löneläget inom hälso-och sjukvården för till exempel assistenter sämre än inom andra delar av landstinget. Och läkarsekreterarna, som är SKTFs största medlemsgrupp, menar Ingvar Lindborg är en eftersatt grupp som verkligen är i behov av en kraftigare löneökning. - Det finns exempel på läkarsekreterare som har varit anställda i 40 år och har 15 300 kronor i lön, säger Ingvar Lindborg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".