Friskola i Grytnäs överklagas?

I dag sammanträder Bildningsstyrelsen i Avesta för att diskutera om kommunen ska överklaga beslutet om friskolan i Grytnäs. Det här är en fråga som politiskt ser ut att bli allt mer infekterad.
Det var när Avesta kommun la ned den kommunala skolan i byn Grytnäs som svenska kyrkans församling där började fundera över att starta friskola. Och i Grytnäs har det rått i det närmaste politisk enighet att stödja planerna. Kommunen, framför allt de socialdemokratiska och vänsterpartistiska politikerna, var däremot negativ till friskolan från början och skolverket sa också nej till en början. Församlingen överklagade och menade att kommunen inte uppgett rätt uppgifter till skolverket, som då ändrades sig och gav klartecken för skolan. Det beslutet överklagade bildningsstyrelsens ordförande, socialdemokraten Lennart Palm, på eget bevåg. Det är ett agerande som kritiseras från oppositionen och som enligt moderaten Ulf Berg kan strida mot de beslutsregler som finns inom Bildningsstyrelsen. Länsrätten i Stockholm, som har hand om överklaganden i friskoleärenden, avslog för några veckor sen Palms besvär mot friskolan, men nu kan Bildningsstyrelsen genom att överklaga till högre instans fördröja förberedelserna för friskolan ytterligare, och det kan bli svårt för friskolan att öppna till hösten som planerat. På Bildningsstyrelsens möte idag kan det vid en omröstning bli mycket jämnt mellan ja- och nej-sidan. Röstar alla socialdemokrater och vänsterpartister för ett överklagande vinner den sidan med 8-7, men avhopp från partilinjerna är inte uteslutet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista